Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže počinitelje

Autori sramotnih grupa na Facebooku objavili rat i policiji

Facebook
Foto: Facebook
1/3
25.05.2013.
u 19:28

Osobe koje se kriju iza Facebook-grupe “Vinkovčake k...” objavljujući ukradene fotografije učenica optužujući ih da se “prodaju za kaugume”, jasno su poručile da ih “neće zaplašiti jedna prijava”.

Objavili su rat roditeljima, ali i policiji. Osobe koje se kriju iza Facebook-grupe “Vinkovčake k...” objavljujući ukradene fotografije učenica optužujući ih da se “prodaju za kaugume”, jasno su poručile da ih “neće zaplašiti jedna prijava”.

“Roditelji, pokušavamo vam prvi put u Vinkovcima otvoriti oči, kakvo je vrijeme došlo te kakva su vam djeca. Traži nas cijeli grad i okolica, ali nažalost, zbog istine”, napisali su u grupi.

“Ne trošite se na istragu!”

“Na stranici nisu k...., to su d...., znači da daju besplatno. Roditelji moji dragi, vaša djeca nisu ovdje bez razloga završila”, naveli su.

Poruku su ostavili i policiji.

“Nemojte trošiti vrijeme i novac za istragu administratora ove stranice. Nepotrebno je i žalosno što se u ovoj državi više istina ne smije reći bez skrivanja identiteta”, zaključuju uz “pozdrav” – “Ubijte se!” Zastrašujuće je što takvu poruku mržnje i linča podupire više od 700 “obožavatelja”.

Čak 40-ak prijava

Istodobno, 40-ak prijava očajnih roditelja i đaka zatrpalo je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u posljednja tri dana.

– Strašno je to i bolesno! Posljedice će se tek kasnije vidjeti. Oni se, očito, neće zaustaviti – zabrinut je Tomislav Ramljak, čelnik Centra. Suradnja s Facebookom je loša, dodaje, pa treba tjedan do mjesec dana da bi se uvredljive stranice uklonile. Grupiraju se i obitelji prozvanih djevojaka.

“Stavio si sliku moje sestre jer te odbila. Kradljivče, smradu i seljačino! Bolje da te ne nađemo!”, poručila je sestra učenice koju se blatilo u grupi “Županjske k...”.

Ni policija ne sjedi prekriženih ruku. Naši napisi o pošasti sličnih stranica na Facebooku na kojima se objavljuju golišave fotografije maloljetnika iz cijele zemlje i tako ih se stavlja na stup srama, pokrenuli su opsežnu istragu. Osječka je policija, ističu, još prije primila nekoliko sličnih prijava, provela kriminalističko istraživanje i izvijestila tužiteljstvo. U nekim slučajevima nije bilo kaznene odgovornosti. Riječ je, inače, o kaznenim djelima protiv časti i ugleda, ali i povrede privatnosti djeteta. Pod posljednjim se podrazumijeva objavljivanje fotografije ili identiteta djeteta suprotno propisima, a što kod njega izaziva uznemirenost, kao i porugu vršnjaka. Kazna je do dvije godine zatvora.

>>Za prostote počinitelje bi trebala goniti i država

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije